Nowa generacja pieców konwekcyjno-parowych Gaggenau

Firma Gaggenau, luksusowa marka profesjonalnych urządzeń gospodarstwa domowego, zaprezentowała nowe, zaawansowane technologicznie piece konwekcyjno-parowe z serii 400 i 200.
Firma Gaggenau kontynuuje prace nad rozwojem swoich pieców konwekcyjno-parowych, wprowadzając innowacje techniczne, wzornicze i wydajnościowe. W przypadku pieców serii 200 jest to między innymi model ze stałym podłączeniem do wody, który wcześniej był dostępny tylko w serii 400, a także w pełni automatyczny system czyszczenia i pełnopowierzchniowy grill ukryty za ceramiczną szybą.
Wystarczy użyć wkładu czyszczącego, aby woda z piekarnika bez wysiłku odkamieniła się i usunęła silne zabrudzenia z wnętrza komory. Innowacyjny system czyszczący jest w stanie wyczyścić cały piekarnik z niezrównaną higieną, pozostawiając go bez wysiłku w nieskazitelnie czystym stanie w czasie krótszym niż cztery godziny.
Nowa generacja wprowadza również wielożyłową sondę temperatury dla serii 400 i 200, która umożliwia dokładny odczyt z odchyleniem o jeden stopień w określonym zakresie. Sonda posiada trzy czujniki temperatury i na podstawie ich odczytów stale koryguje szacowany czas pieczenia, zapewniając uzyskanie wysokiej jakości rezultatów podczas każdego użycia.
Na uwagę zasługuje również pojemność nowych pieców konwekcyjno-parowych, która została zwiększona do 50 litrów zarówno w serii 200, jak i 400. Dzięki temu użytkownik ma niemal nieograniczony wybór, jeśli chodzi o potrawy i składniki, które można zmieścić w piecu.
Dowodem zaangażowania w tworzenie estetycznie pięknego produktu jest fakt, że seria 200, podobnie jak seria 400, posiada pełnopowierzchniowy grill ukryty za szkłem ceramicznym, dzięki czemu wnęka piekarnika pozostaje elegancka i minimalistyczna. W piekarnikach zastosowano także nieoślepiające, emocjonujące oświetlenie z niewidocznymi diodami LED, które kierują światło na tylną ściankę piekarnika, aby użytkownik mógł podziwiać znajdujące się w nim potrawy.
W 1999 roku firma Gaggenau jako pierwszy producent urządzeń AGD wprowadziła do prywatnej kuchni piec konwekcyjno-parowy, dzięki któremu kucharz amator mógł gotować na parze, dusić, piec, gotować, grillować i zapiekać - metody, które do tej pory były stosowane tylko w kuchniach profesjonalnych.